Sri Lanka

Reisroute door Sri Lanka voor 3 weken

Reisroute Sri Lanka

Wil jij een rondreis maken door Sri Lanka, maar weet je niet precies welke plaatsen en delen je van het land echt niet mag missen? Ik ben in drie weken door het land gereisd en vertel je wat wel en niet de moeite waard is voor je reisroute door Sri Lanka. Bovendien zal ik je meenemen in de route die wij aangehouden hebben tijdens onze 3-weekse rondreis door Sri Lanka en geef je meteen wat tips om je reisdagen in te delen. Of het jouw ultieme reisroute voor Sri Lanka is, moet je natuurlijk zelf beoordelen, maar wie weet helpt het je keuzes te maken in je planning!

Nine Arch Bridge Sri Lanka

Over Sri Lanka

Sri Lanka is een ei-vormig eiland net onder India. De Parel van de Oceaan wordt het ook wel genoemd, vanwege de vele paradijselijke stranden en bezienswaardigheden die het land herbergt. Qua grote komt Sri Lanka overeen met een oppervlakte van Nederland en België samen. Dat maakt reizen van bestemming na bestemming een behapbare klus die niet de hele dag hoeft te duren. Bovendien heb je qua reizen door Sri Lanka heel wat opties. Maak de bekende treinreis langs theeplantages, huur een TukTuk, neem een taxi of reis met de bus. In onderstaand kaartje zie je via de blauwe route hoe wij in drie weken door het land zijn gereisd.

Reisroute Sri Lanka

Onze reisroute door Sri Lanka

Wij besloten al gauw dat het gekkenwerk was om van het noorden naar het zuiden te reizen en van oost naar west. Als je 3 weken op pad gaat, moet je keuzes maken. Wij waren het er vrij gauw over eens dat we heel wat wilden zien van het land, maar de laatste week ook rustig aan het strand door wilden brengen voordat we weer terug zouden keren naar het dagelijkse leven. We wilden wel een beetje uitgerust terugkomen! Zodoende begonnen wij onze reisroute door Sri Lanka in Negombo en zijn met de klok mee het land doorgereisd. Van het culturele Kandy door berggebied, naar de oostkust, door natuurparken en uiteindelijk via de zuidkust terug naar Negombo/het vliegveld.

Wij zijn in de nacht geland op Colombo Bandaranaike airport. Vanaf het vliegveld hadden wij nog geen transfer geregeld, maar we vertrouwden erop dat er genoeg taxi’s klaar zouden staan. En dat was zo! Zelfs om 3.00 uur ‘s nachts zijn er volop Sri Lankanen die je aanspreken voor een taxi. Wij hadden onze eerste nacht in Negombo geboekt en werden daar heen gebracht. Daarna volgde in 21 reisdagen de volgende route:

Dag 1: Negombo –> Sigiriya

Dag 2: Sigiriya

Dag 3: Sigiriya –> Kandy

Dag 4: Kandy –> Nuwara Eliya

Dag 5: Nuwara Eliya –> Haputhale

Dag 6: Haputhale –> Ella

Dag 7: Ella

Dag 8: Ella –> Arugam Bay

Dag 9: Arugam Bay

Dag 10: Arugam Bay

Dag 11: Arugam Bay –> Tissa

Dag 12: Tissa –> Tangalla

Dag 13: Tangalla –> Mirissa

Dag 14: Mirissa

Dag 15: Mirissa –> Unawatuna

Dag 16: Unawatuna

Dag 17: Unawatuna –> Galle

Dag 18: Galle –> Hikaduwa

Dag 19: Hikaduwa

Dag 20: Hikaduwa –> Negombo

Als ik iemand over onze route vertel dan is de eerste reactie vaak ‘maar heb je dan wel iets gezien, je was zo weer weg?’ Dat valt dus reuze mee! Het land is zoals eerder gezegd niet immens groot, waardoor wij niet langer dan 4 uur per keer hebben gereisd van A naar B. Vaak planden we dit ‘s ochtends vroeg of (tegen het einde van) de middag, zodat we nog 1 a 2 dagdelen hadden om iets te ondernemen. World’s End beklim je bijvoorbeeld ‘s ochtends om 5.00 uur al, terwijl je in Arugam Bay eind van de middag nog lekker op het strand kon ploffen en ‘s avonds een drankje kon doen.

Het voordeel bovendien om op deze wijze door Sri Lanka te reizen was dat je enorm veel kunt zien, maar de activiteiten ook prima kunt doseren. Wij waren in het begin bijvoorbeeld erg actief met hiken en bergen beklimmen, terwijl we in het laatste deel van onze vakantie de kustplaatsjes bezochten en heerlijk hebben kunnen ontspannen en zonnebaden op het strand. Je moet natuurlijk ook een beetje relaxt terugkomen van je verre reis!

Culturele route

De route die wij hebben aangehouden bevatte vooral actieve en natuurlijke elementen, met aan het einde tijd om te relaxen op het strand. Daarmee was het voor ons de perfecte mix om het land te leren kennen. Als je meer cultuur wilt integreren kan je naast Kandy er ook voor kiezen iets verder naar het noorden te gaan om historische steden te bezoeken. Zo zou je bijvoorbeeld naar de oude stad Anuradhapura, iets ten noorden van Sigiriya, kunnen gaan die bol staat van cultuur en historie.

Kandy buddha tempel

Grote steden in Sri Lanka

Veelal zal je waarschijnlijk langs de wat kleinere dorpjes reizen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat grote steden zoals Negombo of Kandy in een dag bekeken kunnen worden. Wij hebben in Negombo gewoon lekker wat rondgelopen (o.a. naar de vismarkt, het Nederlandse ‘fort’ en de haven), terwijl we in Kandy via het hostel een tuktuk met chauffeur voor de dag hadden gehuurd. Deze reed ons in een middag langs alle highlights van de stad. Degene die wij hadden uitgezocht (Temple of the Tooth en de botanische tuinen bijvoorbeeld), maar zelf kwam hij ook met highlights die wij niet mochten missen (waaronder een kruidentuin en de tempel met de grote witte buddha op de berg).  Beide bezienswaardigheden bleken inderdaad meer dan de moeite waard te zijn! Wees dus niet bang om locals om tips te vragen. Ze geven je niets liever tips en zo weet jij zeker dat jij niks mist!

Wil je meer informatie over Sri Lanka en tips voor je reis? Misschien vind je dit dan ook leuk om te lezen!

24/7 online: ✎ Bloglovin – Instagram – Facebook – Twitter

9 Replies to “Reisroute door Sri Lanka voor 3 weken”

  1. Super super super tof! Handig ook dat je zoveel kunt zien in 3 weken, omdat de reistijd niet zo lang is. Staat nu ook echt op mijn reisbucketlist!

    1. Ah, wat leuk om te horen! 😉 Ja klopt, ik stond er zelf eigenlijk ook van te kijken hoeveel we hebben kunnen bekijken in 21 dagen.

  2. Heel toffe reis! En leuk dat jullie zoveel gezien hebben in in drie weken. Momenteel staat Sri Lanka niet op onze planning. Maar je geeft ons zeker goesting om dit in de toekomst toch eens te bezoeken!

  3. Sri Lanka stond nooit echt op mijn lijstje, maar tegenwoordig begin ik er meer en meer naar te kijken als een interessante reisbestemming. Heel leuk artikel!

  4. Wat een leuk verslag! Kijk met goede herinneringen terug op de route die mijn vriend en ik hebben gemaakt. Hij is vergelijkbaar maar wij deden het in 2 weken. Hebben daardoor wel wat tussen bestemmingen moeten laten schieten helaas. Ik weet niet hoe jij er over denkt, maar Sri Lanka smaakt naar meer! Zou er zo weer naar terug gaan 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *