Benodigdheden

Lichtgewicht backpacken met handbagage

Lichtgewicht backpacken

“Ga jij met dat rugzakje op een half jaar op reis?!” Het is een veelvoorkomende vraag als ik mensen in mijn omgeving laat zien met welke rugzak ik op reis ga. Een rugzak van Lowe alpine van slechts 42 liter.  

Een hele dierbare vriendin van mij, Simone, heeft een onwijs stoere keuze gemaakt. Samen met haar vriend gaat ze namelijk voor een aantal maanden op wereldreis. Met enkel handbagage. “Huh?!” –  Dit was mijn ietwat ongenuanceerde en vooral verbaasde reactie. Niet vanwege het besluit om op wereldreis te gaan, maar vanwege de keuze om te kiezen voor lichtgewicht backpacken. Gelukkig neemt Simone ons vanaf nu zo nu en dan mee in haar avontuur en vertelt ze meer over haar keuzes en belevenissen. Vandaag trapt ze af met de redenen waarom je voor lichtgewicht backpacken met handbagage zou moeten kiezen!

Vrij kunnen bewegen

Eigenlijk wilde ik helemaal niet met alleen een klein rugzakje op reis, maar na enig aandringen van mijn vriend (die het heel erg zag zitten om zo licht mogelijk weg te gaan) heb ik mij er toch bij neergelegd. Na flink wat research doen, bleek het namelijk toch best een goede uitkomst te zijn om met enkel handbagage te vertrekken. Want zeg nu eerlijk, wie vindt het nou echt leuk om met zo’n dikke backpack op je rug (en mogelijk ook een kleine rugtas op je buik) in een overvolle trein of bus te zitten? Daarnaast beuk je niet alleen alles en iedereen omver, maar moet je ook al die spullen nog eens in de gaten zien te houden. Ik maakte mijn backpack altijd vast aan mijn stoel, maar toch. Nog een fijn bijkomend voordeel is dat je niet meer hoeft te wachten bij de bagageband op het vliegveld, maar dat je zo door kan lopen. En kwijtgeraakte bagage, daar doe je niet aan, want alles wat je echt nodig hebt, heb je gewoon bij je! Hoe meer spullen je meeneemt, hoe meer je ook kunt kwijtraken. Het is eigenlijk een heerlijke vorm van vrijheid om met enkel een klein rugtasje te mogen rondtrekken.  Zo groeide mijn enthousiasme voor lichtgewicht backpacken.

Lichtgewicht backpacken met handbagage

It’s a (wo)man’s world

Ik moet eerlijk zeggen, de meeste artikelen, blogs en andere media die ik kon vinden over lichtgewicht backpacken, zijn geschreven door en voor mannen. En ik denk dat ik weet waarom… als vrouw zijn we toch eerder geneigd om ons even op te maken (al gebruik ik zelf geen make-up), leuk aan te kleden of net even dat ene paar schoenen extra in te pakken. Daarnaast hebben mannen niet die fase in de maand waar je onbeperkt chocolade mag eten. Mannen hebben aan twee onderbroeken genoeg, maar als vrouw heb ik er toch liever wat meer bij. Ja… we zullen toch echt offers moeten brengen als we echt met weinig bagage weg willen.
Een nadeel waar ik bijvoorbeeld tegenaan liep, is dat je in je handbagage weinig vloeistoffen mee mag nemen. Dat betekent dus dat je niet je lekkere fles shampoo kunt inpakken of die heerlijke schuimende hammamzeep van de Rituals. Des te meer reden om eens in de lokale plekjes in Azië goed te shoppen voor lekkere zeepjes! Alles wat ik uiteindelijk meenam in m’n handbagage is te zien in de volgende blog.   

Tips voor lichtgewicht backpacken

Ik ben al ruim van tevoren begonnen met inpakken van mijn tas (zeg zeker 3 maanden van tevoren). Alle spullen die ik mee wilde nemen heb ik in een doos gedaan en eens in de zoveel tijd deed ik er iets bij of iets van weg. Een aantal vragen die ik van een andere blog heb gehaald, hebben mij zeker geholpen bij het pakken van mijn items: 

1) Heb ik dit item echt nodig? 
2) Heeft het item meerdere functies? (Denk bijvoorbeeld aan een sjaal of sarong. Die kun je ook weer gebruiken voor een dagje strand en omtoveren als jurkje.)
3) Houd ik echt van dit item? Anders gezegd… kan ik ook zonder dit item? 

En bij twijfel… niet meenemen! Bedenk dan maar dat je het meeste daar ook wel kunt kopen.  

Ik moet nog gaan ervaren of het ook echt de voordelen waard is, maar daar komen we  ongetwijfeld snel achter. First stop: SRI LANKA!!

Volg alle reisavonturen van Simone en haar vriend via het Instagramaccount van het stel: Fly away dutchies!

24/7 online: ✎ Bloglovin – InstagramFacebookTwitter

7 Replies to “Lichtgewicht backpacken met handbagage”

 1. Suuuper gaaf dat je naar Sri Lanka gaat!
  Het lijkt mij heel lastig om zo weinig mogelijk mee te nemen als je op vakantie gaat!
  Alvast heel veeeel plezier!!
  Liefs,Nathalie

 2. Ohhh wauw, Sri Lanka. Wat ontzettend gaaf en stiekem een beetje jaloersmakend! Het lijkt mij heel heel mooi om dat een keer te bewonderen!

 3. Handg artikel meid! Als ik soms zie wat mensen allemaal meenemen op een reis van een paar weken… Al zullen mensen andersom ook raar opkijken van mijn kleine rugzak vol elektronica haha :p

  1. Haha, thanks, Jessica! Ja, bizar soms he! De helft gaat vaak ook weer ongedragen mee terug. Toch vind ik zo lichtgewicht backpacken ook een flinke uitdaging!

 4. Goede reis Jorinde en die blog is super geschreven….erg amusant om te lezen. Dat talent heb je beslist van mij…haha. Eigenlijk mag je nog niet weg, ik moet nog enkele Face-book lessen van je krijgen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *