Lifestyle

Let’s talk about | Rijangst overwinnen

rijangst

Door de jaren heen heb ik flinke rijangst opgebouwd. Op mijn achttiende wilde ik mijn rijbewijs direct halen en daarom stapte ik op mijn verjaardag voor het eerst in mijn lesauto. Een paar maanden later mocht ik mijn roze kaartje ophalen bij het gemeentehuis. Mijn grootste fout ooit. Sindsdien heb ik weinig gereden en dat zorgt voor enorm veel stress. Bij de gedachte aan autorijden alleen al krimpt mijn maag ineen en slaat de angst toe. Aan de andere kant vind ik autorijden heerlijk en wil ik niets liever dan de weg op. Ik werd een beetje moe van deze dubbele gedachtegang en vond het hoog tijd voor verandering. Mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar werd dan ook om mijn rijangst eindelijk eens te overwinnen. Nieuwjaarsnacht besloot ik maar meteen woorden om te zetten in daden en maakte ik mijn game plan.

Dat ik niet de enigste ben met dit probleem, bleek wel toen ik mijn ervaring afgelopen weekend deelde via Instagram Stories. Het ergens heel fijn om te horen dat andere mensen hier ook last van hebben. Van een aantal vriendinnen weet ik het eigenlijk ook wel,  maar ik weet ook dat ze nu als ware Max Verstappens met veel plezier overal naar toe crossen. Er is dus hoop. Maar je moet het wel doen. En die stap is soms erg groot. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Sommige mensen nemen een aantal nieuwe rijlessen om het zelfvertrouwen terug te krijgen, anderen stappen (alleen of samen met een vertrouwd iemand) in de auto en rijden het angstzweet er met de kilometer af.

Ik probeerde het afgelopen jaren voornamelijk door al mijn moed bijeen te sprokkelen en toch af en toe de auto te pakken. Ik heb eerder zelfs gedacht over mijn rijangst heen te zijn. De reden waarom ik zo weinig heb gereden ligt er voornamelijk aan omdat ik zelf nog geen auto heb en ik sinds mijn 17e op kamers woonde, waardoor ik alleen soms in het weekend thuis was. Eén zomer moest ik regelmatig de weg op omdat mijn bijbaan zo’n 20 kilometer verderop was. Dat was een hele goede oefening en ik dacht na een aantal weken dat mijn rijangst voorgoed verleden tijd was. Ik reed met plezier. Overdag en in het donker. Helaas volgde daarna weer een periode van weinig tot niet rijden en dus won de angst weer terrein. Angst, bezwete handjes, stress, hartkloppingen waren meestal het resultaat zodra iemand zei dat ik wel ‘even de auto kon pakken’. Niet echt de ideale omstandigheden voor een rentree op de weg.

Mijn vriend bood meerdere malen aan dat ik gebruik mocht maken van zijn auto. Super lief, maar ik durfde simpelweg niet meer. In Middelburg waar ik gelest heb en bovendien nog enkele kilometers gemaakt heb, voelt het vertrouwder om de weg op te gaan, maar we wonen alle twee in Breda en dat is auto technisch onbekend terrein. De drempel werd groter en groter, tot ik oudjaarsdag besloot eerst een paar rondjes te rijden op een parkeerterrein in de buurt. Na een rondje barste ik in huilen uit. De gedachte alleen al om de weg op te gaan?! No way, José. Ik baalde als een stekker dat mijn rijangst ZO groot was geworden. Ik voelde me een loser eerste klas.

Na de nodige baalmomenten, besloot ik dezelfde dag nog dat ik in het nieuwe jaar direct een rijschool zou bellen in Breda. Dan maar investeren in een paar opfrislessen. Ik wil de weg op als een blij ei, niet als een trillend rietje. Elke mongool weet een blik op vier wielen van A naar B te vervoeren. Waarom ik dan niet?! Ik ging bij mezelf na wat ik nou zo eng vond. Het autorijden an zich verleer je niet. De angst zit hem vooral in het falen voor een stoplicht (uitvallen), parkeren en het anticiperen op medeweggebruikers. Ik heb vaak genoeg bij iemand in de auto gezeten die moest uitwijken voor een mede automobilist die (vanwege telefoongebruik) plots uitweek. Wat nou als ik te laat zou zijn? Dat weet je nooit.

Nieuwjaarsnacht zat ik met mijn vriend bij mijn zus en haar vriend in het appartement. We hadden het over goede voornemens en ik voelde opeens de drang om te rijden. “Ik rij naar huis. Boeiend. Ik doe het gewoon!” En daar ging ik. Vijf minuten later waren we al op bestemming, maar hee, het waren wel vijf minuten! Zonder tranen, zonder hartkloppingen. Al kan dat ook liggen aan het glas champagne dat ik achter de kiezen had. Dit smaakte naar meer (autorijden, geen champagne. Of, ja, ook. Op een ander moment). Het weekend erop was mijn vriend voor een zakenreis in het buitenland en dus begon het te kriebelen. Ik ging naar Middelburg rijden. Alleen. Dat zou de ultieme follow-up oefening zijn. Zaterdagochtend zat ik om 7:30 uur in de auto die ik ruim een uur later voldaan parkeerde voor mijn ouderlijk huis. – Yes, baby, I did it! De eerste stappen zijn gezet.

Heb jij angst gehad voor autorijden of ging jij meteen vrolijk de weg op?

24/7 online: ✎ Bloglovin – Instagram – Facebook – Twitter

24 Replies to “Let’s talk about | Rijangst overwinnen”

 1. Regelmatig rijden, is echt de sleutel tot vertrouwen hebben in je eigen rijkunst. Mijn rij-instructeur zei het al, maar het duurde heel lang voor ik ernaar begon te handelen, haha. Goed dat je weer in de auto bent gestapt. Misschien helpt het om een paar opfris-rijlessen te nemen? Ik ken een paar mensen die dat gedaan hebben en bij wie het heeft geholpen.

  Ik haalde mijn rijbewijs op mijn 20ste en pas op mijn 24ste ging ik met iets meer zekerheid de weg op (in de tussentijd reed ik wel, maar niet veel en vooral korte stukjes, ik hoefde nergens naartoe met de auto). Inmiddels rijd ik meer, omdat mijn vriend in België woont. Het is wel steeds dezelfde (snelweg)route. Ik merk dat als ik een tijdje niet rijd, bij een maand al, dat ik weer onzekerder word op weg en binnen de bebouwde kom, vind ik het ook lastiger rijden.

  1. Daar heeft je rij instructeur helemaal gelijk in! Ik merk nu ook dat met de dag dat ik niet rijd de angst weer wat op komt borrelen. Het heeft sowieso nog wat meer tijd nodig en ik zit er inderdaad nog aan te denken nog wel wat opfris rijlessen te nemen. Al is het alleen al om weer wat bijzondere verrichtingen te oefenen! Fijn dat het bij jou al wel wat meer is gezakt! Zo zie je maar dat regelmaat inderdaad goed doet! 😉

 2. Ik heb er nooit problemen mee gehad tijdens mijn rijlessen. Maar toen ik net mijn rijbewijs kreeg en alleen de weg op ging was ik echt wel een beetje bang. Want wie zegt nu wat ik moet doen, en wat als het fout gaat? Inmiddels heb ik nu mijn rijbewijs 3 jaar en rijd ik met plezier het hele land door.

  1. Wat onwijs goed om te horen! Dat gevoel had/heb ik ook heel erg, maar je moet inderdaad eigenlijk gewoon vertrouwen op je eigen kunnen.

 3. Zo trots op jou girl! Nu nog wat parkeergarages en spitsmomentjes en jij zoeft overal naartoe! Groetjes, je “ik heb soms ook last van rijangst en invoegstress” collegaatje 4 plekken achter je!

  1. Haha, dankjewel Irmie! Daar heb je helemaal gelijk in! Vooral die spits moet ik eens op zoeken.. Over een tijdje. 😛

 4. Super super goed van je Jorinde! Gewoon doen is echt de sleutel inderdaad. Wat het bij mij echt heeft weggenomen is mijn eigen autootje, dat is zo anders dan in de auto van iemand anders!

  1. Ja, dat kan ik me goed voorstellen! Daar heb je ook gelijk in. Ik denk dat ik het laatste restje ook echt pas verlies in een eigen autootje. Hoop ik. 😉

 5. Dit is zo verschrikkelijk herkenbaar hè 🙁 Dit jaar is mijn doel hetzelfde, maar dan wel met een eigen auto. Alleen dan weet ik dat ik er echt vertrouwd mee raak ipv die grote bak van mijn vriend. Bij mij zijn snelweg en parkeren het grootste probleem, rest ik geen probleem!

  1. Kan ik me voorstellen, ja! Ik wil dit jaar ook een eigen autootje kopen. Denk dat dat echt meer vertrouwen geeft. En wat je zegt, grote auto’s maken het gewoon lastiger. Heel veel succes, Renée! Ik weet zeker dat het je lukt!

 6. Super trots op je!! Ik weet dat je dit gaat overwinnen.
  Maak je niet over stil vallen voor een stoplicht of het parkeren, na bijna 10 jaar rijden heb ik hier nog steeds wel eens problemen mee. Zeker als ik een tijd niet heb gereden. Gelukkig rijd ik nu momenteel wekelijks naar Breda, maar reed daarvoor ook een stuk minder doordat ik in de buurt werk.
  Schaam je dus niet wanneer dit een keer gebeurd, het gebeurd iedereen (hoe lang je al rijdt) wel eens een keer!

  1. Dankjewel, Nadia! Super lief! Wat je zegt, het kan ook iedereen overkomen. Dat kan ik nu veilig vanaf m’n bank ook vinden, maar als ik in een auto voor een stoplicht staat dan kan ik dat nog niet zo goed relativeren, haha! Hoop dat dat komt, want het is inderdaad eigenlijk echt niets om je voor te schamen.

 7. Supergoed dat je meteen met het aangaan van je rijangst aan de slag bent gegaan en al een paar mooie eerste stappen hebt gezet. Ik herken het maar al te goed. Ik heb nu 4 jaar mijn rijbewijs, maar pas sinds ongeveer een jaar zit ik met meer plezier achter het stuur. Ik was altijd als de dood om fouten te maken, de motor sloeg steeds af en ik durfde nooit naar onbekende plekken te rijden. Nog steeds ben ik weleens bang in de auto, maar het gaat me al zo veel beter af dan eerst. Gewoon doen en kilometers maken bleek voor mij het beste medicijn 🙂
  Zet hem op! Je kunt het!

  1. Wat fijn om je ervaring te lezen, Romy! Fijn dat je nu met een goed gevoel de weg op gaat. Kilometers maken en ervaring op doen lijkt echt de key inderdaad om de rijangst weg te krijgen. Ik ga nu ook echt proberen regelmatig de weg weer op te gaan! Dankjewel!

 8. Ik zat in precies hetzelfde schuitje, alleen moest ik mijn rijbewijs nog halen. Gelukkig hielpen rijlessen bij mij echt goed, waardoor ik afgelopen zomer eindelijk mijn rijbewijs haalde. Ondertussen durf ik al naar mijn vriend en terug te rijden, haha! Maar beetje bij beetje kom ik er wel 🙂 De truc is inderdaad gewoon om regelmatig te rijden denk ik!

  1. Wat goed dat je nog wel regelmatig rijdt! Dat is een belangrijke factor inderdaad! Ga ik ook zeker proberen te doen! 😉

 9. Super goed dat je het aanpakt Jorinde! Kan me heel goed indenken dat je het eng vind om te rijden na zo’n lange tijd! Gewoon steeds een stukje rijden, en dan moet het helemaal goed komen. You GO girl!

  1. Thanks, Anna!! Super lief! Ja, dat is het ook. Nu regelmatig weer achter het stuur kruipen en die angst weg laten ebben! 😉 Scheuren we straks achter elkaar door het Brabantse land. 😉

 10. Oefenen baart kunst lieve schat! Je mag wel keertje chauffeurtje spelen richting Hamburg?😉 Maken we er gelijk een dubbeldate van😬

 11. Wat goed dat je het gewoon aan het overwinnen bent, die rijangst! Niets zo heerlijk als zelf van a naar b kunnen komen met de auto, ik vind auto rijden zo’n enorme vrijheid. Soms vind ik het gewoon heerlijk om gewoon een stukje te gaan rijden met de muziek aan, heerlijk!

 12. Positief aan autorijden is ……het geeft je bewegingsvrijheid
  Negatief aan autorijden is……het is zo verschrikkelijk duur!
  Ik heb toch regelmatig aangeboden om samen te rijden, maar begrijp ook dat het rijden in een grote bak vervelend over komt……nu een kleine bak….is dus te trainen. Knap van je er toch voor gegaan bent en die afstand Breda – Middelburg met de auto hebt genomen> Toppie!

 13. Goed dat je er actief mee bezig bent! Veel succes, hopelijk ben je er snel helemaal overheen 🙂
  Zelf heb ik geen rijbewijs (op mijn 27ste …) Voornamelijk omdat ik geen tijd heb (of beter gezegd: er geen prioriteit van maak om tijd te maken), maar ook omdat het me doodeng lijkt. Ik kan gewoon niet voorstellen dat het me OOIT gaat lukken. Maar inderdaad, bijna iedereen kan het, dus waarom zou ik het niet kunnen …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *