Lifestyle

Let’s talk about | No spend november

no spend november

Het is no spend novemberrrrr! Wellicht heb je er van gehoord. Het is een trucje om een maand lang flink wat te besparen voor de dure decembermaand. De rode draad van dit verhaal: niets uitgeven, behalve aan de essentiële zaken des leven. Wat een onzin? Je kan het de zoveelste hype noemen, maar gezien de consumptieve aard van onze maatschappij durf ik te wedden dat jij vast en zeker de afgelopen tijd een impulsieve (mis)aankoop hebt gedaan of euro’s in de bodemloze put (lees: maag) ziet belanden. Een financiële detox kan eigenlijk alleen maar positief uitpakken. Dus. Ik ben niet vies van een uitdaging en doe mee. En dit is waarom.

No Spend November

Een maand niks uitgeven aan overbodige zaken. Het lijkt zo makkelijk. Maar is dat het ook? Na een 3-weekse vakantie in Sri Lanka in oktober en de decembermaand in het vooruitzicht vond ik dat ik weinig te verliezen had. Toen mijn collega’s met No Spend November kwamen was ik dan ook snel om. Lekker besparen voor de dure decembermaand en eens kritisch kijken naar nodeloze zaken waar maandelijks in wordt geïnvesteerd. Nooit verkeerd.

Maar wat zouden de regels worden? Mogen we nog een sociaal leven hebben of gaan we cold turkey voor enkel het betalen van vaste lasten? Wij besloten orde op zaken te zetten en de vinger op de knip te houden tot en met in ieder geval Black Friday (vrijdag 24 november). Dan mogen we los. Tot die tijd watertanden we weg bij winterjassen, laarzen, truien, make-up en het halve Aliexpress assortiment, moeten onze wallen voortaan wachten op de benodigde cafeïne totdat ze op kantoor zijn en moet de home make-over ook even wachten tot de knusse decembermaand.

Dus. Wat staat er deze maand allemaal op de verboden lijst en wat kan nog net door de beugel? Dit zijn de 5 simpele ‘regels’:

 1. AH To Go en andere stationtoko’s vermijden: mijn toevluchtsoord tijdens vertragingen (en dat is vaak), tijdnood in de vroege uurtjes (ook vaak), vergeten voedingswaren om de dag mee toe te komen en snelle, vergeten boodschapjes. Ik moet mezelf deze maand toch iets beter voorbereiden met de weekboodschappen. En eerder opstaan for some serious meal prepping.
 2. Koffie To Go skippen: deze krijgt een aparte vermelding. Het mag niet meer. Dag Starbucks, dag Julia’s.
 3. (Online) shoppen opgeven: geen nieuwe kleding, schoenen, accessoires, woonaccessoires of andere spullen kopen deze maand. Althans. Tot en met 24 november. Dit is zelfbescherming pur sang. Ik kom net uit het zomerse Sri Lanka en sla nu niets liever warme herfstoutfitjes, maar het is gewoon zonde van het geld. Black Friday komt eraan en.. tja, je wilt geen dief van je eigen portemonnee zijn natuurlijk. Of zo. Bedenk je dat ik voor mijn werk dagelijks de nodige webshops moet bezoeken en je snapt dat dit nogal een uitdaging is.
 4. Twee uitjes per week: het sociaal leven was nog een puntje. Ik probeer het te beperken tot twee uitjes per week (lees: ergens koffie drinken/lunchen/uiteten) en wil het redelijk budgetproof houden. Alles wat gratis of bij iemand thuis is mag allemaal. Er stonden nou eenmaal al wat dingen in de planning.
 5. Slimmer boodschappen doen: na Sri Lanka moest ik mijn Nederlandse ritme weer wat terugvinden. Ik rolde met alle gemak met lege maag na het werk naar de Appie voor het avondeten en dat komt je nou eenmaal duur te staan. Weekboodschapjes bij de Lidl doen valt onder slimmer boodschappen doen, met misschien halverwege de week een tweee ronde voor verse producten.

So far so good?

We zijn inmiddels een kleine week onderweg en het valt me nog niet tegen. Ik heb het weekend overleefd en al met al netjes aan twee uitjes gehouden (oké en ben één keer getrakteerd <3) . Grootste obstakel was toch wel de maandagochtend: mijn trein had vertraging én de kou zorgde voor hevige verlangens naar een vanille latte van de Starbucks, maar hee, de motivatie was sterker. Het is eigenlijk vooral een interessant experiment om eens goed naar je uitgavepatroon te kijken en er bewust van te zijn hoe impulsief je soms iets koopt. Om je er bewust van te zijn hoeveel euro’s er opgaan aan eten en drinken, terwijl je het net zo goed voor een prikkie in de supermarkt had kunnen kopen. Ik vind het alleen lastig om geen woonaccessoires te kopen. Nu het kouder wordt buiten mag de boel wel wat knusser. Mijn huis voelt nog steeds niet ‘af’en ik heb dan ook al naar de nodige kussens zitten lonken bij de IKEA, maar deze toch niet meegenomen. Deze maand is er geen ruimte voor onnodige koopjes en tot nu toe gaat me dat prima af. Even afkloppen.

Waar geef jij eigenlijk teveel geld aan uit?

24/7 online: ✎ Bloglovin – Instagram – Facebook – Twitter

9 Replies to “Let’s talk about | No spend november”

  1. Hahaha, snap ik! Dacht ik voorgaande jaren ook. Qua timing komt het wel heeeeeel goed uit! Dankje! 🙂

  1. Wow, 3 maanden! Respect! Haha! Ik ga eerst deze maand maar eens volmaken. Wie weet probeer ik het wel een langere tijd uit in het nieuwe jaar. Ik ben super benieuwd hoeveel ik heb bespaard aan het einde van de rit. 🙂

 1. Ik geef teveel geld uit aan kledij, verzorging en make-up.
  Gewoon omdat ik al veel heb!
  Daarmee ben ik dit jaar zo weinig mogelijk aan het kopen om eerst zo goed mogelijk gebruik te maken van hetgene dat ik heb.

  1. Dat is ook een goede strategie, ja 😉 Soms haal je zoveel in huis inderdaad, terwijl er eigenlijk nog zoveel staat!

 2. Bij mij is AH to Go ook echt een valkuil. Ik weet dat alles gewoon een paar cent duurder is dan bij de AH (waar ik nota bene naast woon). Maar het is zo makkelijk om onderweg naar mijn werk iets te kopen, of toch alvast een lunch te kopen. Nu ons kantoor iets dichterbij een supermarkt is, gaat het iets beter moet ik zeggen! Veel succes deze maand. Ben benieuwd naar je ervaring aan het einde van de maand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *